De reis van de held, man en vlinder

“Iedere reis begint met een verlangen.”

Vandaag is mijn zoon begonnen aan zijn heldenreis. Vanmorgen hebben we hem uitgezwaaid op Schiphol. Hij is vertrokken naar IJsland waar hij 10 weken stage gaat lopen bij een bedrijf in Grindavík dat mountainbike tours verzorgd. Zijn ambitie is nl. om ooit mountainbiketrails te ontwerpen en te onderhouden die met respect voor de oorspronkelijke natuur zijn aangelegd.

Het plaatsje waar hij heen gaat, Grindavik is van oorsprong een door Viking kolonisten gestichte nederzetting. Vikingen staan bekend om hun overleveringen. Het IJslandse woord saga verwijst naar (1) “iets dat wordt gezegd” of (2) “verhaal, geschiedenis”. IJslandse saga’s zijn verhalen die gedurende meerdere eeuwen mondeling zijn overgeleverd en pas in de 13e eeuw zijn opgetekend, veelal door onbekende auteurs. (bron Wikipedia).

De schrijver Joseph Campbell heeft bij het onderzoeken van oude mythen en sagen een terugkerend thema ontdekt dat in veel verhalen over de hele wereld terug keert. Hij noemde dit thema ‘De Reis van de Held’ en trok dit door naar de tocht die iemand onderneemt op zoek naar zijn of haar eigen identiteit en de ontwikkeling hiervan. (naar Nanco Vrijland Coachcenter Den Haag)

Ook mijn zoon zal de reis maken en de stappen ervaren die horen bij deze reis.

1. Oproep tot het avontuur. (Allang trekt de vikingcultuur hem, zijn bijnaam onder vrienden is zelfs” Viking”.)

2. De overwinning van weerstanden (Hij heeft veel uit te leggen aan anderen waarom hij nou perse naar IJsland moet. Anderen zijn soms ook jaloers. Het regelen van deze stage is niet zonder slag of stoot gegaan.)

3. Magische helpers langs de weg (ik vertrouw erop dat hij een ervaren stagebegeleider heeft die hem alle kneepjes van het vak bij gaat brengen.)

4. De wachters aan de drempel (Hij zal ongetwijfeld uitgedaagd worden zijn comfortzone te verlaten en zijn eigen angsten onder ogen te zien en te aanvaarden. En daardoor ervaren dat wanneer hij moedig is, het gevaar aan de kant gaat)

5. De weg der beproevingen. Door bovenstaande zal hij steeds meer op de proef worden gesteld. (niet voor niets wordt een stage ook wel een PVB genoemd (proeve van bekwaamheid)

6. De mystieke bruiloft (de vereniging van zijn oorspronkelijk verlangen en het uitkomen van zijn dromen. De groei van jongeman naar man van de wereld)

7. De terugkeer naar de wereld. (alle geleerde vaardigheden en opgedane ervaringen en inzichten zullen er voor zorgen dat hij straks als vakbekwaam student een voldoende voor zijn stage haalt.)

Jongen, zoals ze in IJsland zeggen: ég elska þig. Ik wens je een goede reis en een behouden thuiskomst en zal ondertussen denken aan de wijze les over de vlinder die je me ooit gaf.

De vlinder

Toen mijn zoon jonger was dacht ik steeds dat ik als vader tekort schoot wanneer ik onvoldoende hielp bij de worstelingen die ik hem zag maken. Ik voorzag hem van goede raad, stelde pedagogische vragen, bedacht oplossingen die hij zou kunnen gebruiken enzovoort. Op een dag vertelde mijn zoon mij dat hij een verhaal had gevonden en hij wilde dat ik het las.

Dit is het verhaal:

Op een dag verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening probeerde te worstelen. Op een gegeven moment leek het of de vlinder geen vooruitgang meer boekte. Het leek of hij niet verder kon, dan hij gekomen was. De man besloot de vlinder te helpen: hij pakte een schaar en opende de cocon. De vlinder kwam er nu een stuk gemakkelijker uit. Maar de vlinder had een verweerd lijf. Hij was klein, met verschrompelde vleugels. De man bleef kijken want hij verwachtte dat de vleugels zich elk moment zouden openen en groter en steviger zouden worden, zodat ze het lijf konden dragen. Er gebeurde niets! Integendeel, de vlinder leefde zijn leven al strompelend. Hij kon zich slecht bewegen met zijn verweerde en verschrompelde vleugels. Hij heeft nooit kunnen vliegen.

De man was vol liefde en goede bedoelingen, maar begreep niet dat de kleine opening in de cocon en de worsteling van de vlinder om er uit te komen, de natuurlijke weg was om vocht vanuit het lijf in de vleugels te persen, zodat hij gereed zou zijn om te vliegen zodra hij de cocon had verlaten.

Soms, zijn worstelingen precies wat we nodig hebben in het leven. Als we ons leven zouden leven zonder obstakels zouden we kreupel raken. We zouden niet zo sterk zijn als we zouden moeten zijn. We zouden nooit kunnen vliegen…

  • Ik vroeg om Kracht en ontving moeilijkheden om me sterk te maken.
  • Ik vroeg om Wijsheid en ik kreeg problemen om op te lossen.
  • Ik vroeg om Voorspoed.. En kreeg de hersenen, het verstand, om te kunnen werken.
  • Ik vroeg om Moed… En ik kreeg obstakels om te overwinnen.
  • Ik vroeg om Liefde.. En ik kreeg mensen op mijn weg met problemen, die ik kon helpen.
  • Ik vroeg om Gunsten.. En ik ontving kansen!
  • Ik kreeg NIETS wat ik wilde, maar ik ontving ALLES wat ik nodig had.

Ineens werd me duidelijk dat ik door in zijn cocon te knippen bezig was hem vleugellam te maken. Dus.. Ik laat nu mijn schaar in mijn zak en vertrouw er op dat alle worstelingen tijdens de reis van mijn HELD door hem overwonnen zullen worden en dat ik over 10 weken de prachtigste vlinder die ik ooit heb gezien zal ontmoeten.

Luister jij al naar je hart? Naar je diepste verlangen? Als je dit wilt leren; lees dan meer van Oscar of neem vrijblijvend contact op voor een coachgesprek. Want leven vanuit je hart maakt dat je elke dag bewust kiest voor de dingen die je wel of juist niet doet.