Goede voornemens

Zeg jij ook: Ik maak maar geen goede voornemens?

De maand december is bij uitstek de maand waarin veel mensen zich bezinnen op hun leven.

Er wordt terug gekeken op het afgelopen jaar en er worden goede voornemens gemaakt.

“Volgend jaar ga ik het anders doen”. Om er vervolgens na enige tijd in dat volgende jaar achter te komen dat dat weer niet gelukt is.

Ook ik kijk terug op het afgelopen jaar.

2017 was voor mij het jaar waarin ik mijn droom waar ben gaan maken. Al tijden was het mijn grootste wens om mensen te raken op hun passie (dat wat je hart je zegt) en autonomie ( daar waar je zelf verantwoordelijkheid voor neemt).

2017 was voor mij ook een veelbewogen jaar waarin veel anders ging dan ik me had voor genomen. Maar ook een jaar waarin veel wel verliep zoals ik me had voorgenomen.

Achteraf zie ik dat de dingen die anders zijn gelopen, over het algemeen de dingen zijn geweest waar ik geen invloed op uit kon oefenen. Of dat het dingen waren die ik diep van binnen toch zelf niet belangrijk genoeg vond. Die dingen die ik deed omdat ik dacht dat de omgeving dat van mij verwacht.

En de dingen die wel zijn gelukt? Die zijn gelukt omdat ik dat met mezelf heb afgesproken en mezelf er ook aan heb gehouden. Martin Appelo beschrijft het wat mij betreft mooi in zijn boek “Waarom veranderen (meestal) mislukt”. Veranderen (en dus zaken voor elkaar krijgen) lukt alleen als je meer dan nul scoort op innerlijke drangdiscipline en het vermogen om zelf verantwoordelijk te zijn voor fouten en fouten als uitdaging te zien om het volgende keer beter te doen.

Mijn goede voornemens voor 2018 zijn duidelijk:

 Ik wil nog meer mensen bewuster raken zodat hun hart sneller gaat kloppen en ze bevlogenheid krijgen om vanuit eigen verantwoordelijkheid de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten.

 Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen, als mens, partner, vader en als coach.

 Ik wil naast individuele coaching meer team coaching doen bij organisaties.

 Ik wil daarom mijn zichtbaarheid vergroten en daardoor groeien met mijn coachpraktijk.

De laatste twee goede voornemens vragen heel veel van mij. Het verschil tussen succes hebben en falen zit volgens mij namelijk in de angst voor afwijzing. Vaak blijven mensen “aanmodderen” omdat ze bang zijn om hulp te vragen. Het antwoord op die vraag zou namelijk wel eens nee kunnen zijn. En vaak voelen we ons kwetsbaar als we worden afgewezen. Maar het is volgens mij juist krachtig om kwetsbaar te durven te zijn. Om te durven toe vragen: ik red het niet alleen, wil je me helpen?

Daarom begin ik vast met mijn goede voornemen:

Wil je me helpen? Wil je me helpen mijn droom nog verder waar te maken? 

Ik wil je vragen mijn website te bekijken. Vertel me wat je er van vindt. Reageer op deze blog.

En nog mooier, wil je me aanbevelen? Ken je mensen die moeite hebben hun goede voornemens vast te houden? Die hun passie zijn kwijt geraakt? Die bang zijn dat ze worden afgewezen als ze om hulp vragen? En die dat willen veranderen? Maak ze attent op mijn website. Ken je organisaties waarin de teamsamenwerking niet lekker loopt? (misschien werk je zelf wel in zo’n organisatie). Zo’n team waarin veel onbesproken blijft en ondertussen het ziekteverzuim stijgt? Beveel me aan!

En jouw goede voornemen? Durf je het aan? Eindelijk toe te geven dat je het even niet meer trekt? En dat je dat wil veranderen. Durf je morgen het gesprek met jouw werkgever aan te gaan dat je graag een coach wil? Dat je je verder wil ontwikkelen en je passie weer terug wil krijgen? Dan wordt 2018 jouw jaar!

Luister jij al naar je hart? Naar je diepste verlangen? Als je dit wilt leren; lees dan meer van Oscar of neem vrijblijvend contact op voor een coachgesprek. Want leven vanuit je hart maakt dat je elke dag bewust kiest voor de dingen die je wel of juist niet doet.