Is werken vanuit je hart besmettelijk?

Vandaag gaf ik een workshop in theater Zuidplein in Rotterdam voor Stichting Samen Werken Voor Elkaar. De titel die ik had bedacht was “Niet denken maar doen”. In de zaal zaten 55 werkzoekenden boven de 50 jaar.

Als illustratie van de titel liet ik het filmpje zien van de Malinese immigrant die in Frankrijk een kind van een balkonrand red door met gevaar voor eigen leven langs de balkons omhoog te klimmen. Toen hem na afloop werd gevraagd wat er door hem heen ging antwoordde hij: Ik dacht niet aan het gevaar, ik dacht niet aan de risico’s. Ik deed het omdat het een kind was. Ik hou van kinderen. De onnadenkende daad, gedaan vanuit een gevoel uit het hart heeft zijn leven voorgoed in positieve zin veranderd. Hij kreeg van de Franse president het staatsburgerschap en een baan bij de brandweer.

Mijn eigen verhaal ging er over dat ik na een keer de richting in mijn leven te zijn kwijt geraakt het pad weer heb gevonden door te luisteren en handelen naar dat wat me echt raakt. Door de ontdekkingsreis te maken naar mijn hart en daar te vinden wat mijn zingeving is. Mijn zingeving, mijn doel is dat ik mensen wil raken. En het maakt me niet uit of dat met een workshop, een mooi verhaal of als gids of verhalenverteller is. Ik doe de dingen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. En ik doe het zonder na te denken.

En ik heb dat geleerd door het model van Bateson te gebruiken. Bateson’s uitgangspunt is dat ontwikkeling pas kan plaats vinden wanneer je op een hoger niveau zoekt naar de oplossing van de eventuele stagnatie. De niveaus die hij bedacht en later door Robert Dilts (een NLP coach) verder zijn uitgewerkt zijn in hiërarchische volgorde:

  1.  Omgeving
  2. Gedrag
  3. Vaardigheden
  4. Overtuigingen
  5. Identiteit
  6. Zingeving

Ik heb ervaren en ontdekt dat het krachtig werkt om mensen mee te nemen van het onderste niveau, de omgeving tot aan het niveau van de zingeving. Ook vandaag zag ik weer dat het werkte. Door uit je stoel te komen en op aangeven van mijn vragen de reis naar binnen te maken. Niet te denken maar te doen. Door te luisteren naar wat er in je opkomt, niet met je verstand, maar met je gevoel. Hoe mooi is het als je na zo een oefening vanuit je hart je mission statement kunnen verwoorden. Het schrijven van je persoonlijke mission statement helpt je namelijk bij het maken van lastige keuzes in je persoonlijke en professionele leven.

Mijn mission statement is: “Ik Oscar Plomp wil mensen helpen keuzes te maken vanuit hun hart”.

Na afloop kwam een deelnemer naar me toe en zei: wow, het werkt. Ik was helemaal vergeten waar ik blij van wordt en ineens wist ik het weer. Ik ben ontroerd dat ik het weer heb hervonden. Dank je wel.

En dat raakt mij dan weer. Mijn mission completed.

Luister jij al naar je hart? Naar je diepste verlangen? Als je dit wilt leren; lees dan meer van Oscar of neem vrijblijvend contact op voor een coachgesprek. Want leven vanuit je hart maakt dat je elke dag bewust kiest voor de dingen die je wel of juist niet doet.