Toolkit voor twijfelaars

Bijna iedereen heeft er last van: eeuwige twijfel en daardoor keuzestress.

Hersenonderzoekers Dick Swaab en Victor Lamme hebben ontdekt dat we  al een keuze maken in onze hersenen voordat we ons bewust zijn van de keuze. En dat die keuze vaak wordt ingegeven door angst en hebzucht. En dat dat evolutionair is bepaald.

Door gerichte marketing worden de keuzes die we hebben almaar groter en groter. Vroeger was een assortiment in de winkel voornamelijk breed. We hadden verschillende soorten producten. (Koffie, thee, mayonaise, ketchup enz.).

Het assortiment tegenwoordig is vooral diep: van één product zijn er heel veel verschillende soorten. En er worden dagelijks soorten bij bedacht.

Dat maakt kiezen nou niet echt gemakkelijker. En we zijn van nature al zulke twijfelkonten. Zal ik……..? Of toch maar…….? En eenmaal gekozen blijkt de uiteindelijke keuze ook nog eens tegen te vallen. Dus sturen we het pakketje maar weer retour.

Hoe kun je  de juiste keuzes maken zonder te twijfelen ?

1.       Stop met nadenken en luister naar je intuïtie.

Zelfs belangrijke zaken zoals het kopen van een huis of veranderen van baan doen we diep van binnen op ons gevoel. Natuurlijk spelen rationele aspecten, zoals budget en locatie daarbij een rol maar die zijn vaak ondergeschikt aan het gevoel dat we hebben.

2.       Zie je keuze als een ervaring. Je hebt er wat van geleerd.

Als je nooit zou kiezen zou je nooit wat geleerd hebben. Iedere keuze geeft je feedback over die keuze en kan je helpen bij een volgende keuze.

3.       Je bent geen verantwoording aan anderen verschuldigd over de keuze die je maakt.  Alleen aan jezelf.  Het is jouw keuze.

Dit is een lastige. Sociale wezens als we zijn worden we de hele dag beoordeeld. De waaromvraag ligt bij veel van ons voor op de lippen. Het enige antwoord op waarom is: daarom!

4.       Accepteer je keuze en neem er verantwoording voor. Het is mijn keuze.

Heb je eindelijk gekozen en valt het tegen? Denk aan het bovenstaande en vergeet niet:

5.       Er bestaat geen verkeerde keuze

Iedere keuze is goed zolang je hem zelf hebt genomen op basis van je gevoel en intuïtie.

Luister jij al naar je hart? Naar je diepste verlangen? Als je dit wilt leren; lees dan meer van Oscar of neem vrijblijvend contact op voor een coachgesprek. Want leven vanuit je hart maakt dat je elke dag bewust kiest voor de dingen die je wel of juist niet doet.