Wat is liefde?

Nog 10 dagen. Nog 10 dagen en dan is het zo ver. Valentijnsdag, de dag van de liefde. Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een arme heidense soldaat de jonge vrouw een vroom Christen van goede komaf.. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. “de liefde weegt zwaarder dan de wetten van de keizer”  Dat moest hij uiteindelijk met de dood bekopen.

Nog negen dagen en dan is het zo ver. Nog negen dagen en dan wordt ik 60. Zestig jaar geleden in het jaar 1960 ben ik geboren op de dag vóór Valentijnsdag. IK weet niet of er een causaal verband is tussen dat feit en het feit dat ik in die 60 jaar mijzelf geregeld de vraag heb gesteld: wat is liefde?

Om het antwoord te vinden ben ik onlangs te rade gegaan bij een oude wijze man.

Toen ik hem vroeg: “wijze man, wat is liefde?” zei hij; Volg je hart en volg je passie….

Zijn antwoord verwarde mij en ik vroeg:  “hoe kan ik mijn hart volgen? Het heeft mij in het verleden steeds geleid naar liefdesverdriet en teleurstelling?” De wijze man lachte en zei; “het was niet jouw hart dat je leidde naar liefdesverdriet en teleurstelling. Het zijn de verwachtingen die je zelf hebt gecreëerd van het leven”. Nog meer in verwarring vroeg ik de wijze man toen  “Hoe zit het dan met liefde en succes?”

Hij lachte weer en zei; de  buitenwereld probeert je ervan te overtuigen hoe succes eruit ziet, wat liefde is en waar je dit kunt vinden. Het enige wat ze je niet vertellen, is dat geluk en liefde niet buiten te vinden is. Dit is waarom je steeds weer op zoek gaat en steeds weer teleurgesteld raakt. Veel mensen denken net als jij dat de verantwoording voor hun geluk bij iemand anders ligt dan bij zichzelf.

“Kun jij onvoorwaardelijk van jezelf houden?” Vroeg de wijze man toen aan mij.

Jijzelf bent namelijk degene bent die overal betekenis aan geeft.
Het antwoord op jouw vraag, hoe kan ik mijn hart volgen, is om langzaam terug te gaan naar je natuurlijke staat, de staat waarin je bent geboren. Je bent gecreëerd uit liefde en daarom ben je liefde.

Door zelfliefde word je gelukkig met jezelf en dat, dat is de basis voor zelfrespect, acceptatie en balans. Pas als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt, kun je ook onvoorwaardelijk van iemand anders houden.

Ik vroeg de wijze man toen; “Hoe kan ik terug gaan naar mijn natuurlijke staat, als mijn hart is gebroken?” De wijze man glimlachte en zei; “Jouw hart is niet gebroken maar jouw wil en jouw verwachtingen van het leven. Jouw hart is juist degene die de waarheid weet en dat is, dat jij niets hoeft te zoeken of te verdienen. Hetgeen wat je zoekt heb je al en dat is verbondenheid in liefde en niemand kan dat van je afpakken. Jij bent degene die ieder moment kan beslissen om uit de cyclus van angst te stappen en je hebt daarvoor van niemand toestemming nodig”

Jouw hart weet allang de waarheid dat jij uit liefde gecreëerd bent, want het was er elke keer bij. Jouw hart is niet het geen wat gebroken is, het is jouw zelfvertrouwen en geloof. Jouw hart is juist hetgeen waar je “altijd” op terug kan vallen, omdat het jou nooit zal misleiden.

Toen vroeg ik de wijze man; hoe kan ik leren om naar mijn hart te luisteren?

De wijze man antwoorde; Jouw hart spreekt met je op diverse manieren en de meeste voorkomende manieren zijn jouw intuïtie en gevoel. In momenten van stilte kun je jouw hart het beste horen.

Ik bedankte de wijze man voor deze mooie woorden.

En hij zei;

Geen dank, ik ben blij dat je me weer hebt gevonden. Ik heb nooit aan jou getwijfeld.
Kom dans met mij in het heden en laat al jouw oude herinneringen los hoe dingen zouden moeten zijn. Volg mij en ik laat je de echte wereld zien….

Dank je wel hart, ik zal je volgen

Luister jij al naar je hart? Naar je diepste verlangen? Als je dit wilt leren; lees dan meer van Oscar of neem vrijblijvend contact op voor een coachgesprek. Want leven vanuit je hart maakt dat je elke dag bewust kiest voor de dingen die je wel of juist niet doet.